Tramontana
Zaterdag 25 maart 2017
UITVERKOCHT

Première Tramontana met Pergolesi en Haydn

“Muziek voor de ziel”

GRONINGEN, Nederland – Op zaterdag 25 maart speelt het Groningse Ensemble Tramontana in Museum Vosberg, Eelde het wonderschone en aangrijpende ‘Stabat Mater’ van Giovanni Pergolesi en ‘Die sieben letzten Worte’ van Joseph Haydn. Het Ensemble Tramontana is een samenwerkingsverband tussen het Minerva kwartet en de zangeressen Else Linde Buitenhuis en Judith Bouma. Het ensemble beleeft in Eelde haar première.

Stabat Mater

Het Stabat Mater van Giovanni Battista Pergolesi is een versie van het Stabat Mater. Stabat Mater is een cyclus van gezangen over Maria als moeder die waarschijnlijk omstreeks 1300 is geschreven door Jacopone da Todi. De compositie van Pergolesi dateert uit 1736.

Haydn voor Goede Vrijdag

De zeven laatste woorden van Jezus Christus aan het kruis (Duits: Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze) is een compositie van Joseph Haydn. Deze is geschreven in opdracht van een Spaanse markies die de decoraties had bekostigd van de Santa Cueva grot in Cadiz. In deze grot werd ieder jaar  op Goede Vrijdag een bijzondere liturgische dienst gehouden.

 

Over Tramontana

Zes vrouwen, één geluid. Tramontana is de weerbarstige noorderwind waarna de lucht weer zuiver en geklaard is. Tramontana vertelt vol passie via muziek over het woelige leven waarin het soms stormt maar waar na de storm de waterspiegel er weer glad bij ligt. Het leven met al zijn mooie momenten waarbij muziek de vreugde verhoogt, maar ook met zijn minder mooie momenten waarin muziek troost biedt.

 

Tramontana bestaat uit:

Else-Linde Buitenhuis – sopraan

Judith Bouma – alt/mezzosopraan

Hanneke van Ulsen – viool

Oktje Lambermont – viool

Maaike ten Wolde – altviool

Michelle van de Braak – cello

 

Data:

Zaterdag 25 maart 2017, 20.15 uur

Museum Vosbergen, Vosbergerlaan 35, Eelde

Entrée € 15,00