Kerstkoor OBS De Borgh

Feestelijk Kerstkoor van OBS De Borgh op initiatief van Oktje Lambermont

Kinderen die samen zingen – het is de meest natuurlijke manier om samen muziek te maken.

Een kerstkoor, bestaande uit meer dan 30 leerlingen van OBS de Borgh gaf drie korte uitvoeringen. Uit de groepen 3 t/m 6 mochten telkens 5 kinderen meedoen aan het kerstkoor. Er werd 6 keer geoefend onder leiding van initiatiefneemster Oktje Lambermont.

Samen oefenen

Tijdens de repetities werd naast het aanleren van de liedjes ook aandacht besteed aan het leren luisteren naar de andere stemmen en stemvorming. Zo werd er een repetitie begonnen met de verbeelding dat het sneeuwt en de kinderen sneeuwvlokjes moesten vangen, wegblazen, van boven naar beneden moesten volgen. De andere keer werd er een kerstboom opgehaald in het bos – dat sprak de jongens van de groep dan weer meer aan.

De kinderen zongen uiteindelijk op eigen kracht, alleen begeleid door simpele muziekinstrumenten, die de leerlingen zelf bespeelden. Twee xylofoons, klankstaven, belletjes, triangel en tenslotte boomwhackers – gekleurde buizen op toonhoogte.

Al na de eerste repetitie waren er kinderen, die mij op het schoolplein herkenden en enthousiast vroegen naar de volgende.

Het optreden

En toen kwam de dag van de optredens, 21 december – de laatste schooldag. Twee keer in de ochtend voor alle groepen van de School. Een keer ’s avonds als feestelijk welkom voor alle kinderen en ouders voor het traditionele kerstdiner op school. Iedereen in feestelijke kerstkleding en eerst een beetje zenuwachtig. Vanaf de eerste noot was er focus en werd er voluit gezongen. Stralende kinderen brachten vol trots kerstliederen ten gehore als opmaat voor het kerstdiner.

Het was een feest om te zien hoe trots en vol overgave de leerlingen waren tijdens de optredens.

 

In Het Westerkwartier